Tidlig diagnose av føflekkreft – kan redde livet ditt

Det første vi tenker på når vi tenker på forebyggelse av føflekkreft er å huske solkrem og å unngå å bli forbrent i solen, samt unngå solarier. Dette er svært viktige elementer i forebyggelsen av føflekkreft.
Men visste du at oppmerksomhet på en atypisk føflekk også betraktes som et av de viktigste skrittene i å forebygge føflekkreft?
Diagnostisering av føflekkreft på et så tidlig stadium at det kan behandles, kan bety forskjell mellom liv og en livstruende sykdom.

Føflekkreft er en aggressiv krefttype

Føflekkreft er den mest dødelige formen for hudkreft, og også en av de mest aggressive krefttypene.
Heldigvis oppstår føflekkreft sjeldent uten varsel, og antallet av dødsfald forårsaket av føflekkreft kan reduseres betydelig hvis folk er oppmerksomme på de tidlige tegnene, og bruker tid på å undersøke huden sin.
Føflekkreft kan forekomme overalt på huden. Derfor er det nødvendig å undersøke alle hudlesjoner “fra topp til tå”. Det er viktig å oppdage uvanlige føflekker som kan ha endret form eller farge.
Ved å spotte de uvanlige føflekkene, øker du dine sjanser for fullstendig helbredelse med over 90%.

Les også: Slik sjekker du din hud for forandringer

Modermærker

Tidlig påvisning av føflekkreft gjør behandling svært enkel

Når føflekkreft påvises tidlig, er behandlingen enkel, det er nødvendig å utføre excisional biopsi. Dette forholdsvis lille inngrepet vil helbrede langt de fleste tidlige tilfellene av føflekkreft.
Deretter skal du foreta regelmessige undersøkelser av din hud og sjekke eventuelle forandringer. Dette kan du gjøre ved å bruke den velkjente ABCDE-regelen.

I de fleste tilfeller vil legen din foreta en undersøkelse av huden din minst en gang i året.

Les også: Cecilie gikk til legen i tide

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *