Så er det på tide å sjekke føflekkene

moles-examination

Vi er alle i ferd med å forberede oss på det kalde været som snart kommer. Men dette er også tiden da vi bør være oppmerksomme på om huden vår har endret seg etter all solen vi har fått.

Ultrafiolett lys (UV-lys) fra solen står for de aller fleste tegnene på tidlig aldring av huden eller hudskader fra solen. Dessuten er det ofte føflekker i solskadet hud eller områder som har vært eksponert for solen. Selv om det er normalt at det kommer nye føflekker i løpet av barndommen og det unge voksenlivet, blir nye føflekker også stimulert av solen.

Enhver tid på året er et godt tidspunkt for en hudundersøkelse, men etter sommeren ser vi gjerne en økning i antall hudforandringer – takket være den flotte, men farlige solingen og de smertefulle tilfellene av solbrenthet.

Det er en svært god idé å sjekke føflekkene sine jevnlig – minst én gang i året, men helst mye oftere. Nå er kanskje tiden inne for at du skal gjøre det?

For å undersøke deg selv og dine nærmeste på en enkel måte, kan du bruke ABCDE-metoden.

Hvis du kan svare «ja» på ett av spørsmålene i ABCDE-metoden, skal du oppsøke lege. Ikke dropp eller utsett legebesøket hvis en føflekk oppfyller bare ett av kravene i testen:

  • Asymmetri: Er føflekken din asymmetrisk?
  • Border: Har føflekken en ujevn eller sløret grense, eller er det en tydelig uregelmessighet?
  • Colour: Har føflekken din mer enn to farger?
  • Diameter: Er føflekken større enn seks millimeter i diameter?
  • Evolution: Har føflekken din endret seg? Blør den, klør den eller har den vokst i tykkelse eller omkrets? Har den endret farge?

Les mer om ABCDE-testen

Du kan også bruke skinScan for å holde styr på føflekkene dine. Da har du alle opplysningene samlet på ett sted i telefonen din, og du kan få en påminnelse om når du bør sjekke på nytt. Det kan ikke gjøres enklere enn det.

skinScan kan hjelpe deg med å holde øye med føflekker og å føre dagbok over dem.

Oppgrader til Premium-tjenester i dag og følg føflekker over tid, sammenlign bilder ved side av hverandre, registrer profiler for familien din og epost ut en rapport om føflekken.

premium-introduction-3-no-f

Les om Premium-tjenester

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *