Kontroller om det er forandringer i huden din

95 % overlever føflekkreft når kreften oppdages tidlig, mens det er helt ned til 3 % når kreften oppdages sent. Det er derfor svært viktig at du holder øye med huden din og undersøker kroppen grundig ca. hver tredje måned.

Hvert år rammes ca. 2.000 nordmenn av føflekkreft – en kreftsykdom som kan spre seg til de indre organer, hvis den ikke oppdages tidlig. Derfor er det så viktig å sjekke huden jevnlig.

Når du sjekker huden din, er det viktig at det er godt med lys, og at du undersøker hele kroppen – både forsiden og baksiden. Også hårgrensen og fotsålene skal sjekkes.

 Se nøye på ansiktet, spesielt nese, lepper, munn og ører (foran og bak) Kikk nøye på hodebunnen Fortsett deretter fra armhulen og gå ned over albue, underarm og hender, både håndflate og håndrygg. Husk også mellom fingrene. Sjekk hals, bryst og overkropp. For kvinner er det viktig å også sjekke mellom og under brystene. Vend ryggen mot det store speilet og bruk et håndspeil til å undersøke ryggen. Start i nakken, deretter skuldrene, og gå gradvis ned til den nederste delen av ryggen. Kontroller rumpe, bakside lår og ben, husk også å sjekke hælene. Sjekk kjønnsdelene grundig. Sjekk deretter forsiden av benene. Avslutt med føttene. Husk å sjekke fotsålene og mellom tærne.

 

Husk å oppsøke lege

Du skal primært kikke etter sår som ikke vil hele, og føflekker som har endret seg i størrelse, form eller farge.

Hvis du ikke er sikker på hvordan føflekkene så ut sist du sjekket dem, så se etter et asymmetrisk utseende, en størrelse på over 6 mm, ujevne kanter og flere fargenyanser i føflekken.  Det er en god idé å føre dagbog  over føflekkene slik at du alltid kan gå tilbake og se hvordan føflekken så ut sist du sjekket den. skinScan kan hjelpe deg med å holde øye med føflekker og føre dagbok over dem.

Hvis du finner noe på kroppen din som ser mistenkelig ut, så husk å gå til legen slik at du kan bli undersøkt nærmere. Hvert år dør ca. 250 nordmenn av føflekkreft, så det er en god grunn til å sjekke huden din – også i løpet av vinteren.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *